Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Οι Σκεψεις Μου Μεσα Απο Το Διαδικτυο: Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ

Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ Πηγή: Protagon.gr
Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ Πηγή: Protagon.gr
Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ Πηγή: Protagon.gr
Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ Πηγή: Protagon.gr

Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ 

 


Τα ναρκωτικά του Τρίτου Ράιχ και ο εθισμός του Χίτλερ Πηγή: Protagon.gr

 

Aρχικός στόχος του συγγραφέα Νόρμαν Ολερ ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα για το πώς «τα ναρκωτικά επηρέασαν τον Ναζισμό». 

 

Το ενδιαφέρον των ντοκουμέντων, όμως, τόσο για τον στρατό όσο και για τον ίδιο τον Χίτλερ, ξεπέρασε κάθε προσδοκία 

 «Ενας ντοπαρισμένος πρωταθλητής, που δεν σταμάτησε ποτέ, μέχρι την -αναπόφευκτη- κατάρρευση». 

 

Αυτή είναι, πολύ συμπυκνωμένα, η περιγραφή του γερμανού συγγραφέα Νόρμαν Ολερ για τον Αδόλφο Χίτλερ. 

 

Το βιβλίο του «Ακραία έκσταση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», που θα κυκλοφορήσει τις 6 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Penguin, είναι μια απόπειρα να ξαναγράψει μέρος της ιστορίας της ναζιστικής Γερμανίας δείχνοντας την εξάρτηση του στρατού, των αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Χίτλερ από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

 

«Blitzed: Drugs in Nazi Germany» 

ο τίτλος του και πρόκειται για την αγγλική απόδοση του γερμανικού «Der totale Rausch», που κυκλοφόρησε σχεδόν πριν έναν χρόνο. «Μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν προτεραιότητα για τους (κλασικούς) ιστορικούς. Μόνο ένας τρελός τύπος, σαν εμένα, θα μπορούσε να ασχοληθεί αυτό το θέμα». 

 

Η έρευνά του -και κατ’ επέκταση το βιβλίο Blitzed- είναι συγκλονιστική και ταυτόχρονα άκρως πειστική. Ο Ιαν Κέρσο, κορυφαίος ιστορικός μελετητής του Χίτλερ και της ναζιστικής Γερμανίας, το χαρακτηρίζει ως «μια σπουδαία μελέτη». 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, όπου σχολιάζεται η έρευνα πριν από την καταγραφή αλλά και τα συμπεράσματα από τα κρατικά αρχεία, αρχικός στόχος του Ολερ ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα έθιγε το πώς «τα ναρκωτικά επηρέασαν τον Ναζισμό». Το ενδιαφέρον των ντοκουμέντων, όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

 

Αρχίζει από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ως το 1933 δηλαδή και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, όταν η φαρμακευτική βιομηχανία στη Γερμανία άκμαζε και η χώρα ήταν σπουδαίος εξαγωγέας οπιούχων, όπως μορφίνη και κοκαΐνη, και τα ναρκωτικά ήταν διαθέσιμα κυριολεκτικά «σε κάθε γωνία».

 

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Χίτλερ προέβαλε, με τη βοήθεια και των συνεργατών του, την εικόνα του “καθαρού”, που δεν επιτρέπει να μπει στο σώμα του καμία τοξική ουσία, ούτε καν καφές.

“Ελέγχει το σώμα του με έναν τρόπου θα μπορούσε να σοκάρει όλους τους απλούς ανθρώπους σαν κι εμάς.

 Δεν πίνει, τρώει μόνο λαχανικά, και δεν έρχεται σε επαφή με τις γυναίκες”, ανέφερε ένας από τους συνεργάτες θέλοντας να πλάσει την εικόνα του “αγνού ηγέτη”. 

Όταν οι ναζί ήρθαν στην εξουσία, σε πρώτη φάση, έθεσαν τα «σαγηνευτικά δηλητήρια» εκτός νόμου. 

Οι χρήστες των ναρκωτικών θεωρήθηκαν «παράφρονες εγκληματίες». 

Κάποιοι θανατώθηκαν ενώ άλλοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Μάλιστα η ναζιστική προπαγάνδα συνέδεσε τα ναρκωτικά με τους Εβραίους, υποστηρίζοντας πως οι Εβραίοι, εκτός των άλλων, ήταν και τοξικομανείς. 

Και οι Εβραίοι και οι τοξικομανείς έπρεπε να εξαλειφθούν από τη Γερμανία.

 

«Οι ναζί έπαιρναν ναρκωτικά για να μειώνουν τον φόβο στη μάχη»

 



Κι αυτό παρόλο που οι ναζί παρουσιάζονταν ως πολέμιοι του ηθικού εκφυλισμού και της κατάπτωσης της αστικής κοινωνίας. 

 

Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και κυρίως μεθαμφεταμίνες χρησιμοποιούνταν συστηματικά από το στράτευμα παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση των Γερμανών το 1940. 

 

«Για την εκστρατεία στη Γαλλία, τα ναρκωτικά είναι το κλειδί για την επιτυχία. 

Αν έχεις το κλειδί, αυτό δουλεύει, αλλά συνετέλεσαν κι άλλοι πολλοί παράγοντες. 

Η μεθαμφεταμίνη έχει δύο χαρακτηριστικά που ήταν πολύ σημαντικά. 

Το ένα είναι ότι σε κάνει να μη φοβάσαι. 

Το δοκίμασαν αυτό σε γερμανικά πανεπιστήμια και παρατήρησαν πως η ουσία αυτή μειώνει τον φόβο. 

 

Το άλλο χαρακτηριστικό είναι πως δεν χρειάζεται πια να κοιμάσαι για δύο με τρεις ημέρες. 

Οπότε αυτό είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε υπήρχε στο παρελθόν, επιτρέποντας στον στρατιώτη να λειτουργεί για δύο ή τρεις ημέρες συνεχόμενα χωρίς να κοιμάται. Ηταν σαν μηχανές του πολέμου» τονίζει ο Νόρμαν Ολερ στο «Νσυν».

 

Τα ναρκωτικά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στα γερμανικά νοικοκυριά αφού χρησιμοποιούνταν από τους εργάτες και τις γυναίκες, χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους. 

«Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν απλά φάρμακα, αλλά στην πορεία κατάλαβαν ότι πρόκειται για ναρκωτικά. 

Υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για την αλλαγή της αντίληψης και αυτός ήταν ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κατάλαβε ότι ήταν ναρκωτικό και όχι φάρμακο η μεθαμφεταμίνη. 

Προσπάθησε να το πολεμήσει, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. 

Ολοι πίστευαν ότι κάνει καλό και δεν καταλάβαιναν γιατί να γίνει φασαρία για αυτό το ζήτημα. 

Σκέφτονταν πως δεν μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες τη στιγμή που κέρδιζαν μάχες οι στρατιώτες τους. 

Δεν ήταν όλο το γερμανικό έθνος εθισμένο στα ναρκωτικά, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν» επισημαίνει ο ερευνητής. 

 

Ενας δύσπιστος αναγνώστης, διαβάζοντας τις αναλύσεις για την επίδραση των ουσιών, θα μπορούσε να αντιτείνει ότι μέσα από την τοξικοεξάρτηση δίνεται έμμεση άφεση αμαρτιών στις θηριωδίες των ναζί. 

«Δεν νιώθω ότι προσπάθησα να δώσω άλλοθι στους ναζί για όλα όσα έκαναν υπό την επήρεια ναρκωτικών. 

Απλώς οι στρατιώτες που πήραν εντολές μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με ναρκωτικά. 

Φανταστείτε πως ήταν νέοι άνδρες οι οποίοι πήγαιναν στα πεδία των μαχών και έπαιρναν pervitin για να μπορούν να πολεμούν καλύτερα. 

Να μη φοβούνται. 

Δεν θα δικαιολογούσα ούτε και έναν απλό στρατιώτη που ως στρατιώτης είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό. 

Αλλά και πάλι ήταν πολύ επικίνδυνο στη ναζιστική Γερμανία να μην είσαι κομμάτι της. 

Δεν θέλω να δικαιολογήσω τίποτα. 

Περιγράφω μόνο το πώς τα πράγματα δούλευαν» λέει ο ίδιος.

Παρόλο που το αντικείμενο της έρευνάς του ήταν τα ναρκωτικά, από το γενικό πλαίσιο δεν ξέφυγε η χρονική περίοδος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τον οποίο πια ο Ολερ έχει συγκεκριμένη άποψη.

 «Νομίζω πως ήταν ένας φασιστικός, καπιταλιστικός πόλεμος, ο οποίος στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης για να εξαφανίσει τον κομμουνισμό. 

 

Και νομίζω πως υποφέρουμε από αυτόν μέχρι σήμερα» δηλώνει ο δημοσιογράφος και πηγαίνει τη σκέψη του αναπόφευκτα και στη χώρα του.

 

«Εχουμε πρόβλημα τώρα στη Γερμανία με τους ακροδεξιούς, κάτι το οποίο με ανησυχεί, καθώς δημιουργούν καινούργια προβλήματα. 

 

Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μια δυνατή οικολογική σοσιαλιστική αριστερή κίνηση σε όλη την Ευρώπη ώστε να αντισταθμίσει τους ακροδεξιούς. 

Για να λύσει πραγματικά τα προβλήματα. 

Αυτή είναι η ελπίδα μου».

 


Το Pervitin – αντίστοιχο της σημερινής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (wikipedia.com) Ερευνα της Ενωσης Ιατρών της Γερμανίας έδειξε ότι οι Ναζί ανέπτυξαν τότε ένα διεγερτικό, το «Pervitin», που χορηγείτο στους φαντάρους πρώτης γραμμής και δοκιμάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν. 

 



Υπάρχουν ως και επιστολές στρατιωτών προς τις οικογένειές τους, με τις οποίες ζητούν να τους στείλουν Pervitin, ουσία αντίστοιχη της σημερινής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. 

«Αυξημένη παρατηρητικότητα, ευφορία, αύξηση της αποδοτικότητας» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι σημειώσεις των γιατρών για τα αποτελέσματα της ουσίας. 

Σημείωνε πως με το Pervitin μπορούσε να μείνει ξύπνιος για περίπου 50 ώρες, χωρίς να νιώθει την παραμικρή κούραση), αλλά ταυτόχρονα «απενεργοποιούσε» τις ηθικές αναστολές, καθιστώντας τους στρατιώτες πιο σκληρούς και τη βιαιότητα στον πόλεμο περισσότερο αποδεχτή.

Το ναρκωτικό, με την κωδική ονομασία D-IX, είχε σκοπό να κρατά ξάγρυπνους τους στρατιώτες ώστε να αντεπεξέρχονται, δίχως δισταγμούς, στις φρικαλεότητες του πολέμου. 

 

Οι Ναζί ερευνητές χρησιμοποίησαν κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να δοκιμάσουν ένα «θαυματουργό ναρκωτικό» με βάση την κοκαΐνη που ήλπιζαν ότι θα ενίσχυε την απόδοση των γερμανικών στρατευμάτων.

 

Οι κρατούμενοι στο Sachsenhausen στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, με την κωδική ονομασία D-IX, αναγκάστηκαν να κάνουν κύκλους κουβαλώντας πακέτα των 20 κιλών. Μπόρεσαν να περπατήσουν 55 μίλια χωρίς να ξεκουραστούν.

 

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus παρέθεσε μια αναφορά αυτόπτη μάρτυρα ενός κρατούμενου που έγραψε: "Στην αρχή τα μέλη του τάγματος τιμωρίας σφύριζαν και τραγουδούσαν τραγούδια. [Αλλά] τα περισσότερα από αυτά είχαν καταρρεύσει μετά τις πρώτες 24 ώρες."

 

Τα χάπια περιείχαν ένα μείγμα κοκαΐνης, την αμφεταμίνη περβιτίνη και ένα παυσίπονο που σχετίζεται με τη μορφίνη, σύμφωνα με το Focus, το οποίο ανέφερε ότι οι Ναζί επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με το φάρμακο το 1944.

 

Ελπιζόταν ότι το φάρμακο θα έδινε στους στρατιώτες σχεδόν απεριόριστες μαχητικές δυνάμεις σε μια εποχή που οι γερμανικοί στρατοί ήταν σε υποχώρηση.

 

Ο ερευνητής Wolf Kemper, ο οποίος αποκάλυψε το έργο, είπε: «Ο στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί το D-IX για να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής».

 

Οι ναζί γιατροί ήταν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα και σχεδίαζαν να προμηθεύουν όλα τα γερμανικά στρατεύματα με τα χάπια, αλλά ο πόλεμος τελείωσε πριν το D-IX μπορέσει να τεθεί σε μαζική παραγωγή.


 

Σύμφωνα με την έρευνα του Ολερ, ο στρατός βρισκόταν υπό την επήρεια του Pervitin πριν από την εισβολή του Τρίτου Ράιχ στην Πολωνία το 1939, ενώ ο Χίτλερ είχε ζητήσει την παρασκευή τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων χαπιών. 

 

O Αδόλφος Χίτλερ με τον προσωπικό του γιατρό του, Τέοντορ Μoρέλ, τον Φεβρουάριο του 1944

 

 Theodor Morell - Hitler's Doctor Documentary


 


https://youtu.be/qGIsjHS1pTY



Τι ναρκωτικά έπαιρνε ο Χίτλερ. Γερμανός ερευνητής μιλά για τις ενέσεις του γιατρού του, Μορέλ




https://youtu.be/h0jKr5pQa9s

 

Κατόπιν, το ενδιαφέρον του συγγραφέα επικεντρώνεται στον Φύρερ. «Ο Χίτλερ ήταν ναρκομανής», σημειώνει. 

 

Ο προσωπικός του γιατρός, Τέοντορ Μορέλ, κρατούσε αναλυτικά αρχεία των ενέσεων και των φαρμάκων που του χορηγούσε – μεταξύ αυτών και ορμόνες σεξουαλικής διέγερσης, όταν είχε ως σύντροφο την Εύα Μπράουν. 

 



Συνηθισμένο του «κοκτέιλ» το Eukodal, ένα παράγωγο μορφίνης, συνδυασμένο με το σπασμολυτικό Eupaverin και ποσότητες κοκαΐνης. 

 


 

Το Eukodal εκείνων των ημερών: δυο φορές πιο δυνατό και εθιστικό από τη μορφίνη.
 


Η επίδραση των φαρμάκων για τον Χίτλερ ήταν θαυματουργή. 

 

Τη μια στιγμή ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Με δυσκολία μπορούσε να σταθεί όρθιος. 

Και την άλλη μιλούσε ασταμάτητα και με στόμφο. 

Ένα σημαντικό πλήγμα για τον Χίτλερ ήταν όταν οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τα εργοστάσια παραγωγής του Pervitin και του Eukodal. 

 

Οι προμήθειες των αγαπημένων του ουσιών άρχισαν να περιορίζονται και μέχρι το Φεβρουάριο του 1945 είχαν τελειώσει οριστικά. 

 

Η εικόνα του πλέον ήταν θλιβερή. «΄Όλοι περιγράφουν την κακή κατάσταση της υγείας του Χίτλερ σε αυτές τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει ο Ohler. «Κανείς όμως δεν δίνει μια σαφή εξήγηση για αυτό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. 

Για μένα όμως είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για μια κατάρρευση. Έχανε τον πόλεμο και δεν είχε και ναρκωτικά», επισημαίνει καταλήγοντας ο συγγραφέας.




A Dictator on Drugs | Apocalypse: Hitler Takes on the West | National Geographic UK




https://youtu.be/876rvRoraVY



Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Ακραία έκσταση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» Πηγή: Protagon.gr

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Ακραία έκσταση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» 

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Ακραία έκσταση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» Πηγή: Protagon.gr
Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Ακραία έκσταση – Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» Πηγή: Protagon.gr

 


Εκτιμά δε πως η εξάρτησή του ήταν τόσο έντονη, που μετά την επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης έχασε την επαφή με την πραγματικότητα, καθώς βρισκόταν διαρκώς σε «τριπ εξουσίας». 

 

Ελπίδα του Ολερ είναι πως το βιβλίο θα διαβαστεί από τη νεότερη γενιά Γερμανών, καθώς κρίνει πως η σημερινή εποχή είναι μια «επικίνδυνη συγκυρία» για τη Γερμανία. 

 

Η άνοδος της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD) στη χώρα και οι επιθέσεις προς αλλοδαπούς δείχνουν πως το αντιμεταναστευτικό ρεύμα ολοένα ενισχύεται. 

 

Κατά τον ίδιο, το να γράψει για αυτή την πλευρά της Ιστορίας είναι ένας τρόπος να απογυμνώσει την -ακόμα και σήμερα ισχυρή- ναζιστική προπαγάνδα.

 

 

 «Το Pervitin ήταν εθνικοσοσιαλισμός σε χάπι»


Norman Ohler
Υπερδιέγερση. Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ
Μετάφραση Χρήστος Κοκκολάτος – Βασίλης Τσαλής.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018
σελ. 416, τιμή 18,80 ευρώ
 

Τα 12 χρόνια του Γ’ Ράιχ, μεταξύ 1933 και 1945, θεωρούνται μία από τις πιο εξαντλητικά μελετημένες ιστορικές εποχές. Οταν όμως το 2015 ο Νόρμαν Ολερ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, όχι ιστορικός, εξέδωσε τα βιβλίο του «Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich» σήκωσε το πέπλο από μια άγνωστη ως τότε πτυχή των χρόνων του ναζισμού: την ευρύτατα διαδεδομένη εμπορία και κατανάλωση ναρκωτικών.
 

 
Με τις ευλογίες της φαρμακευτικής βιομηχανίας και του καθεστώτος, το σκεύασμα Pervitin πωλούνταν ελεύθερα σε όλους ως το 1941 ως τονωτικό, χορηγήθηκε σε μεγάλες ποσότητες από τη Βέρμαχτ στους στρατιώτες στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναμείχθηκε σε ιατρικά κοκτέιλ που ο ίδιος ο Χίτλερ λάμβανε με μορφή «θαυματουργών ενέσεων» από τον προσωπικό του γιατρό.
 
Χάρη στην αγγλική του μετάφραση το έργο διαβάστηκε ευρύτατα και ο 48χρονος Ολερ δίχασε την ιστορική κοινότητα: άλλοι τον επέκριναν για γενικεύσεις και υπεραπλουστεύσεις, άλλοι επαίνεσαν την αφηγηματική του ικανότητα και την πρωτοτυπία του υλικού. 
 
Ο ίδιος ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι τα ναρκωτικά «ενδυνάμωσαν μόνο αυτό που υπήρχε ως προδιάθεση» στον ναζισμό και ο Χίτλερ «παρέμενε συνεχώς κύριος του μυαλού του».
 
 
Χωρίς να αθωώνει το Γ’ Ράιχ, ο γερμανός συγγραφέας ανοίγει, αν μη τι άλλο, ένα σημαντικό κεφάλαιο προς περαιτέρω διερεύνηση – και στη συζήτησή μας θέτει ως τροφή για σκέψη κάποιες από τις όψεις της: πώς οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της εγκράτειας ναζί ευνόησαν το «ναρκωτικό τού «ναι»», πώς ο γερμανικός στρατός χρησιμοποίησε τη μεθαμφεταμίνη ως συστατικό στοιχείο του Blitzkrieg και πώς η Ιστορία χρειάζεται ποικίλες προσεγγίσεις
 
Το βιβλίο σας αποκαλύπτει κάτι άγνωστο ως σήμερα, την έκταση της εμπορίας μεθαμφεταμίνης στον γενικό πληθυσμό της Γερμανίας. 
 
Πόσο εξαπλώθηκε το Pervitin στη γερμανική κοινωνία όταν κυκλοφόρησε, το 1938;
 
«Το Pervitin έγινε μεγάλη επιτυχία. 
 
Ο γερμανικός πληθυσμός το 1938 ήταν έτοιμος ακριβώς για μια τέτοια ουσία. Υπήρχε πλήρης απασχόληση, η εργασία απαιτούσε επιδόσεις, επιπλέον όλοι έπρεπε να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και στις ομιλίες του κόμματος, δεν σε άφηναν ήσυχο! 
 

Το Pervitin λοιπόν κατά κάποιον τρόπο τα έκανε όλα αυτά ευκολότερα, εφόσον πρόσφερε μια τεχνητή ώθηση ενέργειας – μεταξύ σοβαρού και αστείου ονομάζω την ουσία στο βιβλίο «εθνικοσοσιαλισμό σε μορφή χαπιού».  
 
Γιατί με τη μεθαμφεταμίνη δεν θέτει κανείς ερωτήματα, απλώς πράττει. Είναι, θα έλεγε κανείς, το ναρκωτικό τού «ναι». Ηταν τόσο δημοφιλές ώστε το βασικό συστατικό χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα προϊόντα. 
 
 
Μάλιστα το Pervitin συμπεριλήφθηκε και σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και κυρίως στις σοκολάτες της Hildebrand. 
 
Μάλιστα οι συστάσεις προς τις γυναίκες ήταν να τρώνε δύο με τρεις σοκολάτες την ημέρα, και έτσι θα μπορούν να ολοκληρώνουν με ευκολία τις δουλειές του σπιτιού και ταυτόχρονα να χάσουν βάρος, καθώς το Pervitin περιόριζε σημαντικά την όρεξη. 
Ο Ohler περιγράφει το Pervitin ως τον ναζισμό σε μορφή χαπιού.
 
 
Βέβαια, οι βλαβερές συνέπειες της μεθαμφεταμίνης δεν ήταν ακόμη γνωστές. Δεν ήταν παράξενο που προξένησε το ενδιαφέρον του γερμανικού στρατού – τους φάνηκε ότι κάτι τόσο εξυπηρετικό για τους πολίτες θα ήταν καλό και για τους στρατιώτες».
 
 
Κι έτσι το Blitzkrieg έγινε ο πόλεμος των ναρκωτικών;
 
«Η αλήθεια είναι ότι η επίδραση των ουσιών στον πόλεμο είναι διαχρονική υπόθεση. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί πιλότοι έκαναν χρήση κοκαΐνης. Αλλά, για να μην πάμε τόσο μακριά, σκεφτείτε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού στις ανά τους αιώνες συγκρούσεις. Ο γερμανικός στρατός ήταν ο μόνος όμως που χρησιμοποίησε ένα τέτοιο τεχνητό διεγερτικό στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
 
Η επίθεση που είχε σχεδιαστεί στη Γαλλία το 1940, μέσα από το δάσος των Αρδενών, μπορούσε να πετύχει μόνο αν οι φάλαγγες των τανκς ήταν τόσο ταχείς ώστε να περάσουν μέσα από το Βέλγιο και να διεισδύσουν στην καρδιά της χώρας μέσα σε τρεις μέρες και τρεις νύχτες. 
 
Το Pervitin επέτρεψε στον στρατό να μείνει άγρυπνος για αυτό το χρονικό διάστημα – βιολογική επίδοση που ήταν εντελώς απροσδόκητη για τον γαλλικό και τον βρετανικό στρατό, ο οποίος δεν ανέμενε έναν εχθρό ασταμάτητο από τις ανάγκες της πείνας, της κούρασης, του ύπνου. 
 
Δεν το ξέρουμε, είναι μια υπόθεση, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι χωρίς το Pervitin, το Blitzkrieg, o «κεραυνοβόλος πόλεμος» δεν θα ήταν πιθανός».
 
Είπατε ότι οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ναρκωτικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Οι Σύμμαχοι ακολούθησαν;
 
 
«Η πρώτη ιστορία για ένα «χάπι θάρρους» που έπαιρναν οι γερμανοί πιλότοι γράφτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τον Σεπτέμβριο του 1940. Η πληροφορία έφτασε στη RAF, τη βρετανική πολεμική αεροπορία, η οποία προχώρησε σε πειράματα συγκρίνοντας μεθαμφεταμίνες και αμφεταμίνες. 
 
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεθαμφεταμίνες προξενούν πολύ γρήγορα εθισμό και πρότειναν τη χρήση μπενζεντρίνης από το 1941-1942. Τα στρατεύματα του Μοντγκόμερι που μάχονταν τον Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική έπαιρναν αμφεταμίνες. Και οι Αμερικανοί που ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Βρετανίας για την απόβαση στη Νορμανδία γνώρισαν εκεί την τεχνική. 
 
Αλλά ομολογώ ότι εδώ μπαίνουμε σε μια επικράτεια στην οποία δεν είμαι ειδικός, δεν την έχω μελετήσει. Ωστόσο, σας είπα πριν ότι το Pervitin ήταν «εθνικοσοσιαλισμός σε μορφή χαπιού». Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ακριβείς, είναι «απόδοση σε μορφή χαπιού» ή «εθισμός σε μορφή χαπιού». Και ενίοτε τέτοια χάπια μπορεί να τεθούν και στην υπηρεσία πιο ευγενών σκοπών. 
 
Σκέφτομαι τον Χάινριχ Μπελ, τον γερμανό νομπελίστα που εθίστηκε στη μεθαμφεταμίνη κατά τη θητεία του στον γερμανικό στρατό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στη δεκαετία του ’50 έκανε χρήση Pervitin για να γράφει. Οχι ότι τα ναρκωτικά είναι καλά για την υγεία. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και ο καφές που πίνουμε κάθε μέρα μάλλον δεν είναι καλός για την υγεία…».
 
Το να χορηγούνται ελεύθερα μεθαμφεταμίνες στον πληθυσμό και να πωλούνται ως γλυκά μοιάζει αδιανόητο με τις σημερινές γνώσεις. Από την άλλη πλευρά, πόσο ασφαλής είναι η σύγχρονη κοινωνία από παρόμοιες χρήσεις και καταχρήσεις φαρμακολογικών σκευασμάτων;
 
«Καθόλου ασφαλής. Δείτε τη λεγόμενη «κρίση των οπιοειδών» στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκλήθηκε σταδιακά από την εκτεταμένη συνταγογράφηση φαρμάκων όπως το Oxycodone, αλκαλοειδές και οπιοειδές που δεν είναι διαφορετικό από το Eukodal, το οποίο χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ. 
 
Εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι σήμερα εθισμένοι σε αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά και οι αμφεταμίνες και το φάρμακο Ritalin είναι διαδεδομένες σε φοιτητές που θέλουν να έχουν καλύτερη απόδοση στις εξετάσεις».
 
 
Νομίζω ότι το πρόσωπο που αναδεικνύεται τελικά στο βιβλίο είναι ο Τέοντορ Μορέλ, προσωπικός γιατρός του Χίτλερ, που εκμεταλλεύεται την πρόσβασή του για να παρέχει με το αζημίωτο βιταμίνες ή ναρκωτικά σε όλη την ηγεσία των ναζί. 
Τελικά ο Χίτλερ ήταν χρήμα για παρόμοιους χαρακτήρες;
 
 
«Το χρήμα παίζει καίριο ρόλο στον φασισμό. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι γύρω από τον Χίτλερ κυκλοφορούσε πολύ χρήμα. Και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε το χρήμα στον νου του, είχε γίνει πάμπλουτος από τις πωλήσεις του «Mein Kampf». Η σύζυγός του Μορέλ παραπονιόταν αρχικά γιατί αποζημιωνόταν μόνο με μισθό, ενώ γύρω του διάφοροι άλλοι έκαναν συμφωνίες και έχτιζαν επιχειρήσεις ολόκληρες. 
 
Ο πακτωλός ήταν φυσικά στη βιομηχανία όπλων, η ιδέα του Μορέλ, όμως, να μπει δηλαδή στη φαρμακευτική βιομηχανία, ήταν μεγαλοφυής! Ο προσωπικός γιατρός του Χίτλερ μπορούσε πράγματι να γίνει, και έγινε, μια ολόκληρη φαρμακευτική αυτοκρατορία από μόνος του».
 
Θεωρείτε ότι η δική σας συμβολή στην ιστορία του Γ’ Ράιχ δείχνει ότι ακόμη και σε ένα πεδίο έρευνας που θεωρείται κορεσμένο μπορεί να υπάρξει νέο υλικό, νέα ματιά, νέα ιστορική προσέγγιση;
 
«Ναι. Γιατί η Ιστορία αλλάζει, η οπτική μας για το παρελθόν αλλάζει, όπως ακριβώς αλλάζουν και οι αντιλήψεις μας. Ελπίζω η Ιστορία να συνεχίσει να διαφοροποιείται όλο και περισσότερο, έγραψα το βιβλίο μου ακριβώς ως δείγμα ποικιλομορφίας της Ιστορίας, με την ελπίδα να μη βλέπουμε την Ιστορία με παρωπίδες. Και επίσης η Ιστορία είναι πολύ πολύτιμη για να την αφήσουμε μόνο στους ιστορικούς. 
 
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, πολλοί συγγραφείς σήμερα γράφουν αναστοχαζόμενοι την ιστορική εμπειρία, όπως ο Ερίκ Βιιγιάρ, ο οποίος κέρδισε το μεγάλο βραβείο Γκονκούρ πέρυσι για ένα μυθιστόρημα που έχει να κάνει με τη στάση των μεγάλων επιχειρηματιών έναντι του Χίτλερ [σ.σ. «Ημερήσια διαταγή», εκδ. Πόλις]. 
 
Νομίζω ότι στις μέρες μας η προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας με τις τεχνικές της λογοτεχνίας είναι ολόκληρο κίνημα».

 

Nazis On Drugs | Nazi Secret Files 

 


https://youtu.be/yAjggfdSZkw 

 

 

How crystal meth helped the Nazis conquer large parts of Europe 

 


 https://youtu.be/1E98Sx3mTQU

 

 

Nazi Junkies (2019) | Trailer | Hitler the Junkie | Nazi Junkies 

 


https://youtu.be/uX5K72Mog0I 

 

 

 

https://tvxs.gr

 https://www.tanea.gr

 https://www.tovima.gr

https://www-theguardian-com

 




                                                                         


theologos vasiliadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου